Surat seorang rakyat kepada Perdana Menteri

Berikut adalah surat seorang rakyat kepada seorang Perdana Menteri;

Bertarikh : 11 Julai 2007/26 Jamadil Akhir 1427

YAB Perdana Menteri
Pejabat Perdana Menteri
Bangunan Perdana Putra
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62502, PUTRAJAYA

YAB ,

LAPORAN BPR OLEH PEGAWAI KEMENTERIAN DALAM NEGERI KE ATAS KETUA POLIS NEGARA

Saya ingin menarik perhatian YAB kepada satu laporan Bernama bertajuk ‘Ministry lodges report on allegations of corruption against IGP’ dan juga akhbar The Star terbitan hari ini pada muka surat N 16 bertajuk ‘Johari Takes Cops To Task.’ (Lampiran disertakan)

Suka saya menarik perhatian segera YAB terhadap beberapa para laporan tersebut;

(Bernama) — The Internal Security Ministry has lodged a report with the Anti-Corruption Agency (ACA) on the allegations of corruption involving Inspector-General of Police Tan Sri Musa Hassan.

Its deputy minister, Datuk Mohd Johari Baharum said the report was to enable investigations to be carried out.

“The matter is under the Prevention Ordinance and I have asked for further clarification from Bukit Aman,” he said.

Musa was alleged to have received a bribe of RM2.1 million to release a group of gangsters.

When contacted by Bernama, Mohd Johari said the report to the ACA was lodged after he was not satisfied with several explanations given by the police on the matter.

“I have no choice… that’s why I sent the report to the ACA for investigation,” he said.

Asked when the report was made, Mohd Johari said: “A long time ago… when the issue on corruption was raised in the website”.

The deputy minister said that following the allegation in the blog, he had tried to get an explanation by asking for several documents from the police, but this was not forthcoming.

YAB,

Pada pendapat saya, isu ini amatlah serius dan memerlukan tindakan segera YAB. Ia melibatkan isu keselamatan pada keseluruhannya. Jika benar seorang yang paling berkuasa bagi polis terlibat dengan kegiatan anti keselamatan seperti itu, ia ternyata boleh mengancam aspek keselamtan pada keseluruhannya.

Tindakan membuat laporan BPR ke atas KPN oleh Kementerian Dalam Negeri adalah tindakan serius dan boleh dianggap hilang kepercayaan terhadap KPN.

YAB semestinya mengambil tindakan segera menasihatkan KPN meletakkan jawatan dengan segera atau YAB sendiri mengambil tindakan dengan kesan yang sama.

Lebih mendukacitakan lagi ialah mengikut laporan tersebut, laporan BPR itu di buat lebih awal dari tindakan YAB menyambung semula kontrak KPN. Ia tidak sepatutnya terjadi.

Lebih-lebih lagi, seluruh negara kini berhadapan dengan fenomena peningkatan kejadian jenayah di semua peringkat. Di Johor, seperti dimaklumi oleh YAB, rakyat tempatan terpaksa berdemonstrasi bagi menarik perhatian kerajaan terhadap rasa tidak selamat yang semakin meningkat kerana berleluasanya kegiatan jenayah.

Ketua Polis pula dituduh melindungi penjenayah dan tuduhan ini sudah bertukar menjadi laporan BPR oleh pihak Kementerian Dalam Negeri sendiri yang mengelola polis. Bagaimana kroniknya keadaan negara kita. Kesan laporan itu ialah polis melindungi penjenayah dan rakyat pula menggigil berhadapan dengan ancaman jenayah kecil dan besar.

Pada segi yang lain, seakan YAB tidak mempunyai sistem penapisan sehingga kontrak KPN disambung semula sedangkan laporan BPR oleh Kementerian YAB sendiri telah dibuat ke atas beliau sebelum dari itu. Amat aneh.

YAB,

Saya pohon maaf menyuarakan kritikan yang agak tajam ini tetapi negara memerlukan tindakan pantas dan ketelitian YAB dalam isu-isu keselamatan yang serius ini pada masa hadapan.

Doa saya untuk kesejahteraan YAB dan doa saya untuk Malaysia yang lebih bersih dan amanah. Jika YAB menghadapi tekanan untuk bertindak tegas, berterus terang dengan rakyat dan InsyaAllah rakyat akan bangkit menolong.

Jika YAB tidak dapat membetulkan kepincangan ini, YAB ternyata gagal memikul amanah negara.

Saya menulis surat ini atas nama rakyat biasa Malaysia yang prihatin.

Saudaramu,

Husam Musa
Kota Bharu, Kelantan.

Biarpun Husam Musa adalah seorang ahli politik, ADUN Kijang dan Naib Presiden PAS TETAPI dia juga adalah rakyat Malaysia. Dalam sibuk-sibuk beruk-beruk atau penyamun-penyamun dari Umno seperti Hishamuddin Hussein, Khairy Jamaluddin, Norza Zakaria dan lain-lain mahu Tian Chua dikenakan ISA, adakah beruk-beruk atau penyamun-penyamun ini prihatin terhadap keselamatan rakyat yang makin terancam. Adakah beruk-beruk atau penyamun-penyamun ini menghantar surat seperti yang ditulis oleh Husam Musa kepada Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi?

Advertisements

3 responses to “Surat seorang rakyat kepada Perdana Menteri

  1. Hi, after reading this remarkable paragraph i am too cheerful to share my know-how here with colleagues.

  2. Pretty great post. I simply stumbled upon your blog
    and wished to mention that I’ve truly loved browsing your weblog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  3. What’s up friends, its enormous article on the topic of educationand completely defined, keep it up all the time.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s